Sophia Johansson

W

Kategori: Lillebror

Vid läkarundersökningen innan hemgång hade W fortfarande blåsljud på hjärtat. Därför blev vi remitterade till barn hjärtmottagningen dagen efter för att göra ultraljud på hjärtat. Vi tänkte inte så mycket mer på det utan trodde väl in i det längsta att blåsljudet skulle vara borta när vi kom dit. 
 
Väl på plats på barn hjärtmottagningen tog undersökningen ganska lång tid. C var rastlös men skötte sig ändå väldigt bra under förutsättningarna. Fick locka med lite mat och kaka. Han var ju både övertrött och rastlös. Läkaren berättade tillslut att W har ett medfött hjärtfel som heter ventrikel septum defekt och innebär att det är ett hål mellan kamrarna i hjärtat.
 
Detta innebär att han får hjärtsvikt och fukt i lungorna. Hålet var 6mm stort och så pass stort att det inte kommer att växa ihop på egen hand. Vi fick veta att W först kommer att behöva medicineras med vätskedrivande och öka dosen många gånger innan det är dags för operation. Desto större han hinner bli desto bättre för operationen. Operationen kommer dessutom att utföras nere i Göteborg.
 
W visade redan vid undersökningen tecken på att han andades ytligt och hade tungt att andas. Han hade också många andetag per minut. Vi fick direkt göra en lungröntgen och bli inlagda på intensivvårdsavdelningen för nyfödda små bebisar. Just där och då kändes det som hela världen föll samman. Vad skulle hända nu? Ska vår älskade nya lilla kille inte klara sig var nog en tanke som for genom huvudet både en och två gånger. 
 
Tårarna kunde inte sluta rinna. Där satt jag och storgrät med C sovandes i vagnen utanför K-salen. Utanför samma sal där C startade sitt liv också. S var inne med W och jag tror inte riktigt vi förstod vad som hänt. Nu var det ju stabilt med W men vi skulle ändå behöva stanna över natten för att se hur han syresatte sitt blod och för att hålla koll på andetagen. 
 
Det var inte lätt att ringa till nära och kära och berätta vad som hänt. Det kändes som allt föll samman varje gång man skulle säga de där orden "W har hjärtfel". Lilla C gjorde sitt bästa för att vi skulle vara glada. Såklart han kände av att det inte var som det skulle. C fick åka hem till oss med faster, som tack och lov kunde vara med vår stora kille så vi båda kunde stanna kvar på sjukhuset med W. 
 
Som tur var är vsd en av de vanligaste hjärtfel som bebisar föds med och för de som kommer utföra operationen nere i Göteborg är det nog som ett rutiningrepp. Trots detta fick vi en chock när vi fick veta detta. Jag tror inte att vi ens förstod vad som sagts eller vad som kommer att hända.
 
Efter en lång natt och stabila värden fick vi åka hem. Kontroller varje vecka på barn hjärtamottagningen och väldigt nervösa föräldrar. Vi får iallafall åka hem, skapa rutiner och mysa med båda våra grabbar ❤️
 
 
 
Kommentera inlägget här: